Nieuwe zwembad De Sypel op feestelijke wijze geopend

Zaterdag 25 maart opende wethouder Marcel Companjen op feestelijke wijze het nieuwe zwembad in Sportcomplex De Sypel in Harderwijk. Na de verbouwing van bijna twee jaar kunnen inwoners van en bezoekers aan Harderwijk, Hierden en de omliggende gemeenten gebruik maken van het nieuwe zwembad.

Naast een wedstrijdbad en een groot doelgroepenbad, kent het nieuwe zwembad ook een speciaal ‘fun’-gedeelte met een waterspeeltuin met peuterbad, een bubbelbad en een familie- en tubeglijbaan. Dit recreatieve gedeelte staat in verbinding met het buitenbad. Het warme doelgroepenbad is multifunctioneel en flexibel in te zetten. Met een wand kan het bad worden opgedeeld en door verschillende doelgroepen tegelijk gebruikt worden. De beweegbare bodem is in zijn geheel of in delen in hoogte verstelbaar. En er zijn jetstreams. Voor medisch- therapeutisch gebruik zijn er faciliteiten zoals een hellingbaan en een tillift.

Wethouder Marcel Companjen opent samen met zwemster Lisa Kruger het zwembad.

“Een zwembad met voor ieder wat wils”

Het ontwerp voor het nieuwe zwembad is gemaakt mede op basis van de inbreng van kinderen (ontwerpwedstrijd) en gebruikers/inwoners (enquête en klankbordgroep). Verantwoordelijk wethouder Marcel Companjen: “Het is een zwembad met voor ieder wat wils, een fraai maar ook bijzonder zwembad waar Harderwijk trots op mag zijn; ik ben dat in ieder geval! Het is transparant en open wat uitnodigt om te komen zwemmen. We hebben heel bewust geprobeerd voor elke doelgroep de juiste voorzieningen te bieden. Want hoe toegankelijker we zijn hoe meer we sporten en bewegen voor iedereen mogelijk maken. En dat ons nieuwe zwembad energieneutraal is, dat is wel een beetje de kers op de taart. ”

Energieneutraal

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders vinden het belangrijk dat de nieuwbouw van het zwembad energieneutraal is uitgevoerd. Het zwembad is de grootste energiegebruiker van het gemeentelijk vastgoed. Met een energieneutraal zwembad wordt een flinke bijdrage geleverd aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Harderwijk.

Laatste fase verbouwing; bouw sporthal

De verbouwing van Sportcomplex De Sypel is nog niet klaar met de oplevering van het zwembad. Er wordt nog een sporthal gebouwd, waardoor ook de sportverenigingen weer jaren vooruit kunnen.

Open voor publiek

Na de officiële opening was De Sypel zaterdagmiddag open voor publiek. Nog niet om te zwemmen, maar wel om te kijken naar faciliteiten en demonstraties van verenigingen. Ook waren er activiteiten voor de kinderen zoals een kleurwedstrijd en schminken. Vanaf zondag 26 maart is het mogelijk om te zwemmen in De Sypel. Op www.zwembaddesypel.nl/openingstijden staat welke mogelijkheden en activiteiten er zijn.